Održana konferencija "Pametne specijalizacije"

Zagreb, 12. veljače 2013. godine u hotelu Sheraton održana je konferencija pod nazivom „Pametne specijalizacije“. Konferenciju je organiziralo Ministarstvo gospodarstva u suradnji s Europskom komisijom s ciljem predstavljanja koncepta pametne specijalizacije u kontekstu Kohezijske politike 2014.-2020.
Pametna specijalizacija podrazumijeva identifikaciju jedinstvenih obilježja i potencijala svake zemlje i regije, uz isticanje konkurentskih prednosti te okupljanje regionalnih dionika i sredstava oko vizije budućnosti utemeljene na izvrsnosti. Ona također uključuje i jačanje regionalnih inovacijskih sustava, povećavanje razmjene znanja te širenje prednosti inovacija kroz cjelokupno regionalno gospodarstvo. Pametna specijalizacija bit će preduvjet za dobivanje potpora iz Europskog fonda za regionalni razvoj
(ERDF).
 
Na konferenciji se prisutnima obratio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU dr.sc. Branko Grčić, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak , ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr.sc. Željko Jovanović, te europski povjerenik za regionalnu i urbanu politiku Johannes Hahn.
 
Veći dio konferencije bio je posvećen predavanjima međunarodnih stručnjaka o konkretnim iskustvima u razvoju i provedbi strategija pametne specijalizacije u zemljama članicama Europske unije dok su predstavnici hrvatskih ministarstava prezentirali razvoj strategije pametne specijalizacije u Republici Hrvatskoj te iznijeli stajališta vezano za provedbu. Završna panel diskusija pružila je mogućnost za isticanje preporuka za razvoj i provedbu strategije pametne specijalizacije u Republici Hrvatskoj.
 
Konferencija je okupila brojnu publiku, prije svega nositelje politika na nacionalnoj i regionalnoj razini, predstavnike ministarstava te gospodarskog sektora kao i znanstveno-istraživačkih institucija.

Sve materijale s konferencije možete pronaći pod rubrikom Dokumenti, odnosno, na sljedećoj poveznici: http://www.regionalna-konkurentnost.hr/default.aspx?id=3572.
 
 
13.02.2013