Srce unaprijedilo računalnu infrastrukturu uz pomoć EU fondova

Zagreb, 29. siječnja 2013. godine, u Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu održano je završno predstavljanje rezultata projekta „Osiguranje grafičkih procesora kao resursa u području naprednog računarstva“. Kroz projekt su nabavljeni grafički procesori – GPU računalni čvorovi, vrijedni 89.298,95 eura (oko 675 tisuća kuna) te integrirani u postojeću hrvatsku nacionalnu grid infrastrukturu (CRO NGI).
 
Projekt je financirala Europska unija sa 75.904,11 eura (oko 576 tisuća kuna) iz pretpristupnog programa IPA IIIC Regionalna konkurentnost, a proveo ga je Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu - Srce.
 
Cilj ovog projekta je doprinijeti rastu i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća i hrvatskog gospodarstva osiguranjem potrebne infrastrukture u području naprednog računarstva.  Takva infrastrukura od interesa je poduzećima koja svoje djelovanje i razvoj temelje na znanju i primjeni najnovijih tehnologija. Projekt je namijenjen proširenju Hrvatske nacionalne grid infrastrukture (engl. Croatian National Grid infrastructure, CRO NGI) čiji je koordinator Srce. CRO NGI je zajednički resurs znanstvene i akademske zajednice i predstavlja temeljnu infrastrukturu za znanstvena istraživanja, primjenu novih tehnologija i povezivanje Hrvatske i hrvatskih znanstvenika u europski istraživački (ERA) i visokoobrazovni (EHEA) prostor (http://www.cro-ngi.hr/).
 
U okviru ovog projekta pripremljena je i trodnevna korisnička radionica o programiranju na grafičkim procesorima, koja će se održati na Srcu od 30. siječnja do 1. veljače. Radionica će se prema potrebi ponavljati i u idućem razdoblju.
 
Na završnoj svečanosti predstavljanja projekta bila je pokazana nova oprema i njezine mogućnosti te važnost integracije takvih resursa u CRO NGI. Uzvanicima su se obratili prof. dr. sc. Saša Zelenika, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta i dr. sc. Zoran Bekić,
ravnatelj Srca, a rezultate projekta tehnički je prikazao mr. sc. Damir Danijel Žagar, voditelj centra za grid i napredno računarstvo u Srcu. Predstavljanju rezultata projekta prisustvovali su predstavnici iz akademske zajednice i gospodarstva te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva gospodarstva, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje.
 
Za više informacija: 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta
Maja Dodić Gruičić, univ. spec. pol
Donje Svetice 38, Zagreb
e-mail: Maja.DodicGruicic@mzos.hr
Tel: +385 1 4594-295
Fax: + 385 1 1 4594 301
www.mzos.hr
 
 
29.01.2013