Započela izgradnja BioCentra

 Zagreb, u srijedu, 21. studenoga 2012., na prostoru kampusa Sveučilišta u Zagrebu na Borongaju održano je  svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju ''Inkubacijskog centra za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije – BIOCENTAR'', koji se provodi u okviru Operativnog programa za regionalnu konkurentnost financiranog pretpristupnim programom IPA:
 

Svečanost je započela u 13:00h uvodnom ceremonijom u Dvorani „Zagreb“ Kampusa Borongaj te se nazočnima  obratio ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović, prof.dr.sc. Branko Grčić, potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, dr. sc. Hrvoje Meštrić, ravnatelj agencije BICRO i Elena Grech, Voditeljica IPA službe za pregovore o pristupanju  u Europskoj komisiji. Nakon uvodnog dijela, okupljeni uzvanici uputili su se  na obližnje gradilište i pristupili svečanom polaganju kamena temeljca.
 

Projekt „Inkubacijski centar za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije – BIOCENTAR'' vrijedan 18.823.995,70 eura (oko 140 milijuna kuna.) u nadležnosti je Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a krajnji korisnik projekta je Poslovno-inovacijska agencija Republike Hrvatske (BICRO).


Za realizaciju projekta predviđen je ukupan iznos od 16.376.410,70 eura od čega 13.919.949,00 eura (85%) financira Europska unija kroz Operativni program za regionalnu konkurentnost.Projekt će se realizirati kroz četiri ugovora: ugovor o radovima, ugovor o nadzoru nad izvođenju radova, ugovor o pružanju tehničke pomoći u svrhu definiranja portfelja i usluga BioCentra te jačanja kapaciteta osoblja zaduženih za provedbu budućih aktivnosti BIoCentra, te ugovor o nabavi opreme u svrhu opremanja laboratorija. Tijelo nadležno za provedbu postupaka javne nabave za navedene ugovore je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.
 

BioCentar je prvi centar ovakve vrste u Republici Hrvatskoj, ali i jedinstveni projekt u regiji. Riječ je o inkubacijskom centru površine oko 4500 četvornih metara, koji u posebno osmišljenom okružju udružuje centralni laboratorij, priručne laboratorije i uredske prostore. Projekt je usmjeren na pružanje podrške stvaranju i rastu spin-off tvrtki proizišlih iz javnih znanstvenih organizacija i visokoškolskih institucija koje se zasnivaju na tehnologiji i znanju. Svrha projekta je osiguravanje svih potrebnih uvjeta za obavljanje djelatnosti malim i srednjim poduzećima u razvoju iz područja bioznanosti i tehnologije kroz infrastrukturu i pristup uslugama razvoja tehnologija i poslovanja.
 
 
22.11.2012